„Európai Motorkerékpárosok Fórumá”-hoz kapcsolódó hazai szakmai rendezvény

2014. március 5-6.-án került megrendezésre Brüsszelben a „European Motorcyclists' Forum”, azaz az „Európai Motorkerékpárosok Fóruma”; a rendezvény fő témája a következő volt: „Intelligent Transport Systems: Can powered two wheelers benefit from new technologies deployment?”, vagyis „Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások: a kétkerekűek számára is hasznos lehet az új technológiák alkalmazása?”.

A rendezvényhez kapcsolódva 2014. március 5.-én – mintegy párhuzamos rendezvényként – hazánkban is megrendezésre került egy kerekasztal megbeszélés/szakmai vita a KTI Nonprofit Kft. és az ITS Hungary Egyesület szervezésében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatása mellett.

Rendezvényünkön áttekintésre kerültek a hazai ITS alkalmazások, ezen belül is az eCall szerepe, ill. jelenlegi helyzete. Kiindulási téma a hazai motorkerékpárosok helyzete volt, ennek közlekedésbiztonsági vonatkozásai is megvitatásra kerültek – keresve a kapcsolódó ITS megoldásokat.

A rendezvényen a felvezető előadások, valamint a felkért hozzászólók előadásai után kerekasztal megbeszélésre került sor a motorkerékpárosok közeledésének aktuális problémáiról, a közlekedésbiztonságnak ezen a területén elért eredményeiről, kapcsolódó ITS megoldásokról, továbbá az eCall szolgáltatás lehetőségeiről.

A kerekasztal megbeszélés/szakmai vita eredményként a résztvevők ajánlások megfogalmazásában állapodtak meg, amely ajánlások a szakmai rendezvény résztvevőinek véleményét tükrözik. A rendezvényről készült összefoglaló az ajánlásokkal együtt megtekinthető itt.

A szakmai rendezvényen előadói a következők voltak (az előadók nevére kattintva megtekinthetők az előadások diái).

Megnyitó: Szűcs Lajos, elnök, ITS Magyarország Egyesület

Nyitó előadás: Prof. Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár, intézetigazgató, Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Építőipari Szakmai Intézet

Felkért előadók:

Kiss Csaba r. alezredes, osztályvezető, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeleti és Balesetmegelőzési Osztály (ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság videója megtekinthető itt)

Berta Tamás, közlekedésbiztonsági központvezető, KTI Közlekedés-tudományi Intézet Nonprofit Kft.

Pausz Ferenc, ügyvezető igazgató, GRSP Magyarország Egyesület

Szűcs Lajos, elnök, ITS Magyarország Egyesület, ügyviteli igazgató, Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Szalai György, osztályvezető, Nemzeti Közlekedési Hatóság

Szvétek Ferenc, ügyvezető igazgató, Best Way Kft.

Göndör László, projektvezető, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

Tanka László, tű. ezredes, főosztályvezető, Belügyminisztérium, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Informatikai Főosztály

Dr. Gulyás András, műszaki tanácsadó, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Nagy Ádám, mérnök, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kovács Dénes, forgalomtechnikai és műszaki nyilvántartási igazgató, BKK Közút Zrt.

A rendezvényen el nem hangzott, de a témához kapcsolódó előadás:

Dr. Juhász János, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A mintegy 20 szakember részvételével megtartott rendezvényen készült fényképek megtekinthetők a Képgalériában.

 

ITS Hungary Egyesület  -  H-1113 Budapest, Bartók Béla út 152.  -  Tel: + 36 30 9642856  -  e-mail: itshungary@tvnetwork.hu

S5 Box