A FRAME-NEXT projekt alapvető célja az Európai ITS keretszerkezet (továbbiakban FRAME Architecture) kiterjesztése, felülvizsgálata az 2010/40/EU sz. ITS direktíva által szabályozott intelligens közlekedési szakterületeken. Olyan módszertani és eszközbeli fejlesztéseket tartalmaz, amelyek az ITS keretszerkezetet modernné, a felhasználók számára vonzóvá és könnyen kezelhetővé teszik.

 

A projekt eredménye egy olyan egységes európai ITS környezet lesz, amely támogatja a rendszerek közötti interoperabilitást, emellett azokat a közlekedéspolitikai célokat, amelyek a közlekedést biztonságosabbá, környezettudatossá és a módok közötti átmenetek tekintetében akadálymentessé kívánják alakítani, egyúttal elősegíti új együttműködések, új fejlesztések kialakítását.

A FRAME-NEXT projektben az AustriaTech koordinálása mellett 10 EU tagország és Norvégia vesz részt. Hazánkban a Magyar Közút Nzrt., a HITS-fejlesztés eredeti megbízója végzi a kutatás nemzeti vonatkozású feladatait.

Hazánkban a nemzetközi kutatás eredményeinek integrálásával megújulhat egy-vagy több kapcsolódó útügyi előírás, a tapasztalatok felhasználásával pedig a FRAME Architecture fejlesztéseiről széles körű tájékoztatás révén fog értesülni a szakmai közönség. A tájékoztatást szolgáló rendezvények sorában az első az ITS Hungary Egyesület szervezésében március 9-én megtartott Workshop. A Worksopon elhangzott előadások diái a nevekre kattintva érthetők el:

Nagy Ádám:  Az európai ITS kerettervhez kapcsolódó hazai felhasználói igények, észrevételek - FRAME Projekt bemutató

Verdes Máté: Az európai ITS kerettervhez kapcsolódó hazai felhasználói igények, észrevételek - A FRAME projekt háttere, elhelyezkedése és kapcsolata a további fejlesztési projektekkel

Hladon Andrea: The Frame Architecture – An Introduction

Hladon Andrea: Egy ITS keretszerkezet kezelése

(Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox)

A workshopon készült fényképek a Galériában tekinthetők meg.

 

ITS Hungary Egyesület  -  H-1113 Budapest, Bartók Béla út 152.  -  Tel: + 36 30 9642856  -  e-mail: itshungary@tvnetwork.hu

S5 Box